Friday, January 25, 2013

You can call me Frank

Hallo allemaal!
Bij deze een overzichtje van wat ik de afgelopen week al allemaal heb meegemaakt in Belfast!

Dinsdag wou ik op Saint Mary's proberen of ik daar op het internet kon met mijn laptop, omdat ik graag een serie wou downloaden. Hier in huis lukt dat niet zo goed omdat ons internet nogal zwak is. Omdat het me maar niet lukte, heb ik de ICT-leerkracht gevraagd waaraan het zou kunnen liggen. Hij was enorm vriendelijk! Meteen werd mijn laptop onder handen genomen, en heeft hij een uur lang zitten zoeken waaraan het lag. De mensen zijn hier echt enorm vriendelijk. Als je hier bijvoorbeeld in de supermarkt loopt, en je wijkt even uit voor iemand (je loopt er zelfs niet eens tegenaan), zeggen ze meteen 'oh, sorry love/darlin'!'. Za-lig toch?!
In de namiddag heb ik (een heel klein beetje) voor mijn eindstage gewerkt en 's avonds was er een movie-night in Falls Road, samen met de andere Vlaamse meisjes.

Op woensdag heb ik eindelijk mijn coördinator ontmoet. Ik dacht dat ik nu ook ging te weten komen welke vakken ik nu juist zou volgen, wanneer, ... Bij ons in België krijg je dat namelijk allemaal mooi gepresenteerd via Dinar in lessenroosters die voor jou zijn opgesteld. Hier dus niet. :-)

Omdat de lessen op 7 januari gestart zijn, en ik dus pas 2 weken later aankwam, heb ik al lessen gemist. Daarom kwam mijn coördinator, Frank Quinn, met het plan om gewoon zo veel mogelijk lessen uit alle jaren mee te pikken. Met als gevolg dat ik nu numeracy (wiskunde), literacy (jolly phonics, lezen, ...) en art in zowel jaar 1, 2, 3 als 4 volg! Op die manier zou ik toch nog aan voldoende credits moeten geraken.
Meer informatie kreeg ik echter niet. Je moet hier zelf maar kiezen wat je wil volgen, op welke uren je dat gaat doen, etc. Nu ben ik dus bezig met het in elkaar puzzelen van een lessenrooster: niet zo simpel als je met 5 roosters rekening moet houden, want dan gaat het vanzelfsprekend wel wat overlappen.

Frank Quinn is trouwens heel sympathiek. Hij zei meteen dat we hem Frank mochten noemen, en niet Mister Quinn, en legde uit waarom. Hier doet men een bepaalde survey in alle scholen, en Saint Mary's scoorde daarbij het hoogste door de nauwe band die de lectoren daar met hun leerlingen hebben. Ze willen zo weinig mogelijk afstand creëren tussen studenten en lectoren, en daarom mag je daar elke lector gewoon met zijn/haar voornaam aanspreken. Dat is wel even wennen als je gewend bent om lectoren op een formele manier aan te spreken.

In de namiddag ben ik met Janita naar het city centre geweest. (Samenwonen met Nederlanders is trouwens best wel grappig. Ik moet nogal opletten met mijn 'dialect' (nochtans spreek ik grotendeels A.N. en is mijn dialect helemaal niet zo opvallend), want woorden zoals 'valies' en 'frigo' zijn voor Janita en Max heel raar.)
Naar het city centre gaan we altijd te voet, en dat is zo'n 20 minuutjes stappen. Onderweg kom je heel veel muurschilderingen tegen en heb je ook uitzicht op 2 kerktorens.



Je ziet hier vaak de zin 'Free Marian Price!' terugkomen; op muurschilderingen, met bordjes, graffiti, ... Marian Price is een Ierse republikein en nam deel aan de beweging die in 1973 vier auto's heeft doen ontploffen in Londen. Net voor ze op het vliegtuig terug naar Ierland wilde stappen, werd ze opgepakt. Marian Price werd in Winchester (Engeland) veroordeeld tot 2 keer levenslang. Samen met haar zus en nog enkele anderen die waren opgepakt, startte ze een hongerstaking, omdat ze naar Ierland wilde gerepatrieerd worden. Die hongerstaking duurde 200 dagen, maar tijdens die hongerstaking werden ze geforceerd om te eten: ze werden vastgebonden en kregen een buis door hun keel waar het eten dan door ging. Marian Price is nog vrijgekomen, maar nadien opnieuw opgepakt vanwege o.a. de 'Massereene Baracks Shooting' waarbij 2 Britse soldaten werden neergeschoten.


Woensdagavond deden we het rustig aan en keken we met alle kotgenoten samen naar 'Django Unchained'.

Donderdag was mijn eerste goed gevulde schooldag! Sofie en ik kunnen hier kiezen uit allerlei vakken uit de opleiding lager onderwijs. Daaruit heb ik numeracy (wiskunde), literacy (lezen, taal) en art (beeld) gekozen.
Het lesgeven hier verloopt volledig anders dan wat ik in België gewend ben. De klaslokalen zijn aangekleed met allerlei materialen in verband met het vak (heel druk en kleurrijk) en je zit in een kleine groep van ongeveer 15 mensen. Het leuke is dat Sofie en ik bij deze vakken meestal de enige Erasmussers zijn, op die manier komen we dus ook eens in contact met de Noord-Ierse meisjes op de school.



klaslokaal


De lessen Literacy zijn echt een plezier om naartoe te gaan. De leerkracht is een enorm klein vrouwtje (zelfs ik moet naar beneden kijken als ik tegen haar praat) die heel gepassioneerd lesgeeft. Zo vertelde ze een verhaal (voorzien van de nodige mimiek, pantomimiek en intonatie - hilarisch), en verkenden we allerlei werkvormen die je bij het lesgeven kan toepassen om de kinderen het verhaal verder te laten verwerken.
Sofie en ik worden door deze leerkracht ook steevast aangesproken als "Sofie One and Sofie Two".
Verder had ik nog een les Numeracy, en een les European History.

Na de schooldag was er een training 'Gaelic Football'. Dit is een teamsport die vooral in Ierland wordt gespeeld, en het is een mix van rugby en voetbal. We hebben onze eigen Erasmusploeg en krijgen elke week training van een student uit de Student Union.

Na een drukke schooldag hebben we hier op kot snel een pizza naar binnen gespeeld en vertrokken we naar de Crown Bar, waar onze 'Historical Pub Tour' begon. We bezochten de oudste en mooiste pubs uit Belfast en eindigden bij Kelly's Cellars (live muziek!). Daarna trokken we nog naar de Beehive, waar het karaokenight was.

Pub tour: crown bar, morning star, kelly's cellar, ... + live muziek!
Pub tour: ik en mijn huisgenote Janita / mijn huisgenote Rosa en Lynn
Karaoke

Na een korte nacht moest ik vrijdag om 8 uur al terug uit de veren. Vandaag stond er Art, Literacy, Numeracy en Ireland In Europe op het programma. Literacy was alweer hilarisch. Deze keer werkten we rond handpoppen. De lector vertelde alweer een verhaaltje, deze keer met behulp van een handpop en andere 'props' (attributen). Ze leeft zich elke keer zodanig in dat het een plezier is om naar te kijken. Ik hou echt van deze lessen omdat ik er écht iets uit kan leren, en omdat het aansluit bij wat mij interesseert.

Bij Numeracy maakten we kennis met de bee-bot en de pro-bot; iets waar ik nog nooit van gehoord had! Dit zijn robotjes die op wieltjes rijden. Je kan ze met behulp van een toetsenbordje instructies geven over hoe ze moeten rijden, en zo figuren (rechthoek, vierkant, cirkel, driehoek, ....) tekenen.



Art was gelijkaardig aan de lessen 'Beeld' die we in België kregen; de lector geeft uitleg over een opdracht, en dan mag je er zelfstandig aan werken. We werkten deze les aan Peruviaanse maskers. Wat opviel was dat elke student bij de lector mocht gaan om zijn/haar stage-onderwerp voor te leggen. De lector hielp dan met brainstormen en gaf ideetjes om de beeldles te doen aansluiten bij het onderwerp. Dat gebeurt hier trouwens in alle lessen; de studenten krijgen zeer veel ideeën van de lectoren om te gebruiken tijdens de stage. Ook het materiaal dat aanwezig is in de klaslokalen mag vrij gebruikt worden door de leerlingen. Dit zorgt er ook voor dat er een heel goede band is tussen studenten en lectoren.

Vanmiddag hadden we een meeting met de burgemeester ('Lord Mayor') van Belfast en een rondleiding door het gemeentehuis.

Na een tussenstop in het city centre namen we een taxi naar huis. De chauffeur vertelde ons dat er protesten zouden zijn vanavond en dat de straten zouden worden afgezet. Aan het park centre stonden ook al enkele politiecombi's. Maar dat is blijkbaar allemaal heel gewoon hier... In de buurt van onze straat merken wij alleszins niets van de rellen.

Deze avond heb ik macaroni gemaakt, met behulp van mama en papa op skype. En uiteindelijk was het nog lekker ook! Binnen 3 maanden ben ik een masterchef ;-)


Morgen komt trouwens onze laatste huisgenoot ook eindelijk toe! Ben heel benieuwd!

Tot de volgende!

An-Sofie

Tuesday, January 22, 2013

Getting settled!

Hallo allemaal!

Bij deze mijn eerste blogbericht uit Belfast!

Afgelopen vrijdagavond nam ik afscheid van mijn vriendinnetjes (emotioneel :-( !). Zaterdag vertrok ik met een nieuw afscheidscomité (papa, mama, broer, Gilles) naar de luchthaven. Met een klein hartje nam ik afscheid (nóg emotioneler!), en met knikkende knieën stapte ik op het vliegtuig... De vlucht zelf verliep heel vlot, na 1 uur en 20 minuten landden we al in Dublin. Van daaruit sleurden we onze bagage naar de busstop. Daar hadden we vrijwel meteen een bus, en na 2 uurtjes kwamen we dan eindelijk aan in Belfast. Daar kwamen er 2 van onze huisgenootjes ons ophalen met de taxi. En toen kon ik eindelijk zien waar ik de komende 3 maanden zou wonen: 116 Cavendish Street.


De foto links is het huis. Mijn kamer is het witte 'huisje' op het dak. Op de derde foto zie je Cavendish Street. Ik ben heel blij met mijn kamer, en ook de badkamer en de keuken vallen heel goed mee. Maar onze living is echt mini! Ik gok dat hij de helft zo groot is als de kamer die ik hier heb. Er past net een tafeltje en 2 zetels in. Dat tafeltje is ook meteen het enige tafeltje waaraan we kunnen eten, m.a.w.: we eten altijd in de zetel. Op vlak van internet hebben we wel het geluk dat we wifi hebben; ik kan dus steeds met mijn gsm en laptop op het internet. Ook is de school heel dichtbij, 5 à 10 minuutjes wandelen.

Toen ik aankwam heb ik me meteen even gesettled in mijn kamer, en ben ik met 2 huisgenoten naar het city centre getrokken om wat inkopen en om beddengoed in de Primark. Wat meteen opvalt als je hier rondloopt, zijn de muurschilderingen; overal waar er ook maar een klein stukje muur vrij is, wordt deze beschilderd! Enkele voorbeelden uit mijn straat:



's Avonds hebben we enkele Erasmussers uitgenodigd in ons huis. We zaten met 15 man in onze ieniemienie-living! Daarna hebben we enkele taxi's gebeld en zijn we naar een pub gegaan.

Op zondag is het hier redelijk rustig. We hebben uitgeslapen, ontbeten, zijn naar het Park Centre geweest (waar ik in Onepoundland een Engelse stekker heb gevonden!) en hebben 's avonds wat gekookt.

Op maandag heb ik dan uiteindelijk de eerste lessen gevolgd. Aangezien Briege nog niet aanwezig was om mijn definitieve lessenrooster op te stellen, heb ik de vakken meegevolgd die mijn huisgenoten volgen, nl. European History en British History. European History vond ik heel interessant, maar British History was wat moeilijk te begrijpen omdat ik al 4 lessen gemist heb (ik kwam namelijk 2 weken later aan dan de anderen, omdat ik nog examens had).
Na de lessen ben ik met de andere Belgen naar het zwembad en naar de sauna geweest.
's Avonds wilde ik met Rosa (mijn Spaanse huisgenoot) en enkele anderen nog even naar een pub. We gingen naar het huis van de Oostenrijkers, en wilden toen een taxi nemen... Dat konden we dus meteen vergeten! Het was een klein beetje aan het sneeuwen... Er moet hier echt maar een halve centimeter (smeltende!) sneeuw liggen, en het hele land ligt meteen plat. Dus zijn we maar gewoon terug naar huis gestapt...

Vandaag ben ik langsgegaan bij Briege om te kiezen welke vakken ik zal volgen. Normaal zou ik vandaag ook al enkele vakken echt meevolgen, maar zo goed als alle lessen waren gecancelled door de 'sneeuw'...
Ik heb wel al een beeld op wat ik wil doen. Ik heb al een school toegewezen gekregen voor mijn stage, nl. St.Marks Primary School. Verder kan ik ook kiezen voor 'Professional studies in one school based subject', daarbinnen kan ik bijvoorbeeld music en art volgen. Dat zie ik dus volledig zitten! :-) Verder zijn er ook lessen over Jolly Phonics, dat is een multisensoriële aanpak om kinderen te leren lezen. Dan is er nog European History, het vak dat ik gisteren al eens heb meegevolgd. Waarschijnlijk ga ik ook nog het vak 'Ireland in Europe' volgen.
Morgen zou mijn verantwoordelijke van Saint Mary's aanwezig moeten zijn op school (hij was er vandaag niet door de sneeuw) en zou ik stilaan moeten weten welke vakken ik nu effectief ga volgen.

Ondertussen voel ik me hier wel al wat meer thuis, want in het begin (en nu nog steeds een beetje) is dit echt wel wennen! Maar ik zal m'n draai hier wel vinden :-)

Tot de volgende!

An-Sofie